ES EN
Mapes Previsió i Temps Real
OPPE logo
OPPE logo

Inicio de sesión


OPPE logo
Oficina de Información
Avda. del Partenón, 10 - 28042 Madrid - España
Tel: +34 915245500 - Fax: +34 915245501
Webmaster
Para cualquier duda técnica sobre este sitio web póngase en contacto con nosotros:
webmaster@puertos.es
Contacto para Medios
 • Jefe del Gabinete de Prensa
  Emilio Gómez Fernández
  Tlf.: 91.5245517
  egomez@puertos.es
 • Técnica del Gabinete de Prensa
  Elena Morales Sanz
  Tlef.: 91.5245517
  emorales@puertos.es
Formulario de Contacto
OPPE logo
Buscar:

 

Skip Navigation LinksPuerto.es · Inici · Llorca participa en una Jornada sobre les Estratègies de Conservació dels Fars Històrics d'Espanya
A
A
Llorca participa en una Jornada sobre les Estratègies de Conservació dels Fars Històrics d'Espanya

Coincidint amb el 170è aniversari del primer Pla de senyals marítims d'Espanya


Llorca participa en una Jornada sobre les Estratègies de Conservació dels Fars Històrics d'Espanya

 

 • El projecte Fars d'Espanya ofereix la possibilitat d'utilitzar com a allotjament turístic els espais desocupats dels fars, com una alternativa de conservació i manteniment
 • Qualsevol ús complementari dels fars serà sempre millor alternativa que tenir-los deshabitats

   
   

4-10-2017 (Ministeri de Foment). El president de Puertos del Estado, José Llorca, va participar ahir al X Congrés Nacional i II Iberoamericà d'Història de la Construcció, en la sessió especial dedicada als fars històrics i al 170è aniversari del primer Pla de senyals marítims d'Espanya. La jornada, organitzada per la Universitat del País Basc i celebrada a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Sant Sebastià, va comptar amb la participació de la tinent de batlle de l'Ajuntament de Sant Sebastià i exconsellera de Cultura del govern basc, Miren Azkarate, el director de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya, Daniel Duran, i el director del Congrés i professor del Màster de Fars de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Sant Sebastià, Santiago Sánchez Beitia.

 

El president de Puertos del Estado va destacar l'interès turístic que desperten els fars com a "edificis singulars", ubicats en llocs privilegiats, i va recordar que el projecte Fars d'Espanya, presentat fa més de tres anys, ofereix la possibilitat d'utilitzar com a allotjament turístic aquells espais desocupats dels fars, com una alternativa de conservació i manteniment.

 

Aquesta iniciativa pretén, segons Llorca, incentivar i dinamitzar una bona part del teixit empresarial relacionat amb l'àmbit hoteler i gastronòmic, potenciant així la imatge d'Espanya com a destinació singular. No obstant això, qualsevol ús complementari que es desenvolupi en una ajuda a la navegació marítima ha de ser compatible amb el servei que presta l'ajuda en qüestió, per a la qual cosa Puertos del Estado elabora informes vinculants en aquest sentit i estableix mesures que s'han d'adoptar per garantir aquesta compatibilitat.

 

Posteriorment, es va celebrar una taula rodona, moderada pel president de Puertos del Estado, sobre les Estratègies de Conservació dels Fars Històrics Espanyols en què cada participant va presentar el seu punt de vista per a la conservació d'aquests edificis. Així, l'exconsellera de Cultura Miren Azkarate va defensar l'ús alternatiu dels fars, com ara l'ús hoteler,  i va proposar un museu d'escultura com a ús complementari al far de Santa Clara, idea a la qual dóna suport Puertos del Estado. Sánchez Beitia hi va intervenir amb una exposició sobre els diferents usos complementaris que poden allotjar els fars, mentre que Daniel Durán va fer una presentació del marc legal de conservació del Patrimoni que pot ser aplicat als fars.

 

Durant el debat va destacar el consens assolit entre tots els participants en el fet que, independentment de la singularitat de cada cas, i sigui quin sigui l'ús complementari adoptat, sempre serà millor alternativa que tenir-los deshabitats.

 

Per acabar, els representants de Puertos del Estado i de l'Institut de Patrimoni Cultural van comentar la possibilitat d'arribar a un acord per avaluar els diferents graus de protecció que es poden aplicar als fars catalogats amb algun tipus de valor patrimonial.

 

En l'actualitat ja s'estan fent activitats alternatives en una cinquantena de fars, utilitzats com a centres d'interpretació, art o exposicions, centres culturals i de formació, centres d'investigació i laboratoris o observatoris.

 

 

No existen Comentarios.